İki gün sonra Ramazan başlıyor.
“Nereden çıktı bu oruç tutmanın vergisi? Öyle şey mi olur? Oruç ile vergi arasında nasıl bir ilişki olabilir?” diyebilirsiniz.
Tabi ki mevzuatta Ramazana özgü bir vergi yükümlülüğü veya vergi ayrıcalığı yok.
Olay; ülkemizde yaygın şekilde uygulanan Ramazan ayında çalışanlara verilen ‘nakdi yemek bedelleri, ayni yardımlar (Ramazan Kolileri) ve firmaların düzenlemiş olduğu iftar yemeklerinin’ vergi karşısındaki durumu.
YEMEK KARTI VEYA ÇEKLERİ
Ramazan ayı dışında işçilere yemek kartı veya çeki veriliyor ise, ramazan ayında da işçi ister oruç tutsun, ister tutmasın bu uygulamanın devam etmesi gerekir. Oruç tutmak istediğini bildiren işçinin nasılsa oruç tutuyor diye yemek kartı veya çeki kesilemez. (En fazla günlük KDV dâhil 17,28 TL)
NAKDİ YEMEK BEDELLERİ VEYA AYNİ YARDIMLAR
İşverenlerin Ramazan ayında oruç tutan çalışanlarına nakit olarak yemek parası veya Ramazan kolisi vermesi çok sık karşılaşılan bir durum.
İşte ‘oruç tutmanın vergisi’ tam da bu aşamada başlıyor. Hem sadece vergide değil, bir de sigorta primi var…
İşveren, oruç tutan personeline yemek parası veya Ramazan kolisi verir ise;
-Bu bedeli brüte çevirerek personelin bordrosunda göstermesi,
-Brüt tutar üzerinden ‘gelir vergisi, damga vergisi hesaplaması,
-Bu da yetmiyormuş gibi bir de ‘sigorta primi’ ödemesi gerekmekte.
Yeri gelmişken belirtmekte fayda var, her Ramazan çalışanına koli dağıtan veya nakdi yardım yapan işveren, işçisine “KIDEM TAZMİNATI”öderken bu tutarı da hesaba katmak zorunda. Çünkü düzenli yapılan tüm ödemeler ‘kıdem tazminatı kapsamında.’
İyilik yapayım derken cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için işverenlerin bu konular hakkında ilgili mevzuat hükümlerine riayet etmeleri lehine olacaktır.
İFTAR YEMEKLERİ
İş yerlerinin gerek çalışanları, gerekse iş çevresi ile yaptıkları iftarlar artık geleneksel hale geldi. Hatta lüks oteller, restoranlar ramazan akşamlarında ‘iftar programları’ için dolup taşmakta.
İşte bir de bu iftar yemeklerine ait bedellerin gider olarak kaydedilip kaydedilememe durumu var.
İşyerinin çalışanlarına verdiği iftar yemeğinde, her bir çalışan için 17,28 TL’lik tutar vergiden istisna. Yani vergisi yok, gider olarak kayıt edilebiliyor. Bu tutarın üzerindeki bedeller ise vergi ve sigorta primine tabi.
Bir de temsil ağırlama niteliğinde olan iftarlar var. Bu tarzda iftarlar sadece müşteriler, tedarikçiler, bayiler için yapılacaksa (Pek mümkün olmasa da) bir bakıma iş toplantısı niteliğinde olacağından iftar bedelinin gider kaydedilmesinde sakınca yok.
Çalışanlar ve iş çevresine verilenler dışında her ne sebeple olursa olsun (Hayır amacıyla verilen yemekler dâhil) eş, dost, akrabanın ağırlandığı iftar yemeklerine ait bedeller gider olarak kayıt edilemez.
Kanaatimce, iftar yemeği bedellerin indirim konusu yapılması ile ilgili mevzuat hükümlerinde bir sakınca yok.
Fakat; oruç tutan işçilerin aleyhine olan, nakdi veya ayni yardımların gelir ve damga vergisine tabi tutulması, bu tutar üzerinden sigorta primi ödetilmesi uygulamasının gözden geçirilmesinde fayda var…
http://www.internethaber.com/oruc-tutmanin-vergisi-1870960y.htm